Friday, March 10, 2017

PRINCES KROFNE RECEPT


Za ovaj recept je potrebno:

ZA TIJESTO

2,5 dl vode 
125 g margarina
malo secera i malo soli
150 g brasna
4 jaja


Staviti margarin,malo secera i soli u vodu, i pustiti da to prokuha i da se margarin istopi. I oda u to staviti brasno. Moze se maknuti sa sporeta, a moze i malo da kuha (nije bitno). I onda ostaviti to da se malo ohladi, ne skroz, nekih 15 min.

U to onda staviti jedno po jedno jaje. Moze se i prethodno umutiti jaja pa dodati ili odmah dodati. Uglavnom ako imate snage u rukama onda kasikom ili mutilicom mijesati, ako ne onda mikserom. Ali smjesa je jako gusta pa je malo teze mijesiti, tj. da se dobro sjedini jaja sa smjesom.

Ako imate pnu spravicu za istiskanje onda s njom oblikovati 12 ovih krofni, ja sam prvo pokusala sa vrecicom za zamrzivac koja je naravno puknula, jer kao sto sam rekla smjesa je jako giusta, ali ovo sam uspjela sa kasikom oblikovati i ispalo je odlicno. 

I ako ce vam se mozda ciniti kao da je malo one ce naravno posrasti, tako da ako vise volite manje krofne onda mozete dobiti duplo vise krofni. A naravno mozete i vece krofne tj, duplo manje. Zavisi kako vi volite.



ZA FIL

300ml mlijeka 
200ml tecnog slaga
puding od vanilije GALETA koji se pravi sa hladnim mlijekom

Naravno postoje razni recepti za kremu kojom se mazu ove krofne, ali ja mislim da je ova najbolja i najjednostavnija, tako da necu pisati o ostalim verzijama fila, jer mozete pronaci to sigurno negdje na nekim kulinarskim stranicama, a i necu pisati o necemu sto nisam probala.

Izmiksati zajedno 300ml mlijeka (hladnog normalno), 200ml slaga i jedan Galeta puding od vanilije. 

Princes krofne izrezati na pola, i premazati krofne, poklopiti, i posuti secerom u prahu. 

Princes krofne mogu stajati par dana, mozda i cak sedam, fil ne trebate ni stavljati ako ne planirate jesti odmah, tako isto secer u prahu, jer secer u prahu se stopi lako, tako da i njega mozete stavljati, tek onda kada budete servirali princes krofne.

















No comments:

Post a Comment