Danas cu vam napisati dva recepta, za ova dva ukusna kolaca, jedan je cokoladni, a drugi je sa mirisom limuna, i pravo onaj suhi fini kolac, koji se jede uz salicu kahve ili caja. =D
Cokoladni kolac ( poznatiji kao: Crnac bez jaja) sa glazurom
KORA:
-3 čaše jogurta
(ja sam koristila tecni, onaj od 1 litar, pa sam za mjeru uzela one plasticne case, za jednokratnu upotrebu)
-3 čaše brašna
-2 čaše šećera
-1 čaša ulja
-3 velike kašike kakao (kakao u prahu)
- 2 male kašike sode bikarbone
(ja sam koristila tecni, onaj od 1 litar, pa sam za mjeru uzela one plasticne case, za jednokratnu upotrebu)
-3 čaše brašna
-2 čaše šećera
-1 čaša ulja
-3 velike kašike kakao (kakao u prahu)
- 2 male kašike sode bikarbone
Sve sastojke pomijesate zajedno, bez nekog redosljeda, i izlijete u lim koji ste premazali maslacem i pecete 20 minuta na 200°C (Ja sam naravno pekla duze, provjerite sa cackalicom ili nozem da li je peceno).
GLAZURA:
-150 g maslaca
-150g cokolade za kuhanja
-10 velikih kašika mlijeka
-10 velikih kašika šećera
Maslac stavite da provrije, i smaknete sa vatre dodate ostale sastojke, i mijesate dok se ne stopi i razlijete na vruc kolac i ostavite da se ohladi.
Bijeli kolac (bez jaja) (poznatiji kao: Kardemmumarutor)
Ovaj receept je iz jedne svedske knjige sa receptima, mjere su u dl.
Malo sam izmjenila recept, jer ima neke sastojke koje nisam pronasla kod nas (kardamom, ako znate gdje ima kupiti mozete mi napisati u komentarima, i u kolac ide 1 mala kašika mljevenog kardamoma, i onda pravite kolac, bez limunove korice), ali i ovako je preukusan.
- 5 dl brašna
- 2½ malih kašika praška za pecivo
- 2 dl šećera
- 50g tvrdog margarina
- 2½ dl mlijeka
-krupni šećer (koji se posipa iznad kolaca, prije nego ga stavite peći)
-korica od limuna (koju stavite u kolač) u slucaju da nemate kardemom (po originalnom receptu), a moze i bez bilo kojeg od ovo dvoje, i to je to,
Naravno vi mozete staviti u kolac i nasjeckani badem ,ili orah (po orginalnom receptu), kako ko voli , ja ne .=D
Koji je vas omiljeni kolac ?
No comments:
Post a Comment